12/08/2015 Enestående bilder av arktiske dyp

A crinoid in the Arctic Ocean at water depth of 1200 m. Photo: CAGE A Umbellula encrinus, deep-sea seapen, is an ocean animal that can rise above the seabed up to 2 meters. It is among the biggest sessile species found in the deep sea. Photo: CAGE

Nesten 30 000 bilder av havbunnen ble nylig tatt på et forskningstokt til Polhavet. Med dem fikk man et enestående innblikk i et av de mest avsidesliggende områder av naturlige metanutslipp i verden.

Tekst: Maja Sojtaric. Bilder: CAGE

I løpet av 12 dager på tokt samlet Giuliana Panieri og hennes kolleger ved CAGE bilder fra syv områder av kjente metanutslipp i Polhavet. Et av områdene var Vestnesaryggen, med over 1000 aktive utslippssteder på over 1000-meters dybde.

Panieri samarbeidet med forskere og ingeniører ved Woods Hole Oceanographic Institution og deres MISO Deep-Sea Imaging Facility. Målet er å få et ordentlig bilde av havbunnen i de avsidesliggende strøkene som store deler av året er dekket av is.

– Vi har tatt så mange prøver her gjennom årene, men vi gjør det litt i blinde. Vi måtte se hva som skjer der nede. Det er første gangen vi har sett disse metanutslippene i det dype Polhavet. Bildene er utrolige, sier Panieri som er imponert over bildene som ble tatt på det relativt korte toktet.

De høyoppløselige bildene er tatt ved hjelp av det såkalte «Tow Cam» systemet som er utviklet av forskere og ingeniører ved WHOI. Systemet består av et kamera som tar et bilde ca hvert tiende sekund, mens det blir slept rett over havbunnen av et forskningsfartøy.  I tillegg kan man montere flere sensorer til kamerasystemet, noe som gjør det mulig å ta prøver av områdene man tar bilder av.

Midnattsola gjorde det mulig for forskerne å ta bildene 24 timer i døgnet, og sørget for et tilfang av data som forskerne er sikre på vil føre til nytt kunnskap om metanutslipp i Arktis i årene som kommer.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone